לכידת נחשים היא פעולה שצריכה להתבצע על ידי לוכד נחשים מוסמך בלבד, על פי החוק רק לוכד נחשים שעבר הסמכה על ידי רשות הטבע והגנים ומחזיק בהיתר לכידה בתוקף, יהיה רשאי ללכוד את הנחש שחדר לנו לבית או לגינה.
ישנם לוכדים ומדבירים שמציעים שירות של לכידת נחשים ללא היתר, שאנחנו נזקקים לשירות של לוכד נחשים רצוי לבדוק שהלוכד מחזיק בהיתר לכידה בתוקף, הסיבה העיקרית לכך היא שאדם שמחזיק בהיתר עבר הכשרה מקיפה, לוכד מורשה ידע איפה לחפש את הנחש וכיצד ללכוד אותו בצורה בטוחה והומנית, בשביל לאתר נחש שנעלם בגינה צריך ידע וניסיון, במידה והלוכד לא מאתר את הנחש עדיין נצטרך לשלם על הסריקה, לכן מומלץ לחפש לוכד מורשה בלבד ולא להתפתות להצעות זולות שיכולות לעלות לנו ביוקר.
אין דרך שתמנע לחלוטין כניסה של נחש לחצר או לבית שלנו, עדיין ישנן פעולות שיפחיתו באחוז ניכר את האפשרות שהנחש יבחר להיכנס דווקא לחצר שלנו.
הדברת מכרסמים, הנחשים זכו להיות בעלי חוש ריח מפותח מאוד, גינה שעשירה במכרסמים (חולדות, עכברים וכו') תמשוך אליה נחשים, במידה והבחנתם במכרסמים בגינה הזמינו מדביר ואל תזניחו את הבעיה, רצוי לבצע הדברה הומנית על ידי שימוש במלכודות מכיוון שרעל שיהרוג את החולדה עדיין ישאיר את הפגר אצלכם בחצר.
יש אנשים שמגדלים מכרסמים כמו ארנבות ושרקנים בכלובי חצר או תוכים וציפורי נוי בוולרים, בשביל הנחש אותו כלוב הוא מזנון שעמוס בכל טוב, רצוי לאטום את הכלוב ברשת צפופה ואם אפשר לצקת בטון בתחתית הכלוב במקום אדמה.
רוב הזמן הנחש הוא סטטי ונשאר במסתור שמגן עליו מטורפים, כדאי לצמצם מקורות מסתור זמינים בגינה.
תתחילו בזה שתזרקו גרוטאות שאין בהם שימוש, חפצים אחרים שנמצאים בגינה רצוי לאפסן בפינה אחת.
גזמו צמחייה צפופה וגרפו מערומי גזם בזמן, נחשים יכולים לטפס על עצים ולכן רצוי לדאוג שהצמחייה לא תהיה צפופה מידי.
מים, סם החיים.
נחשים צריכים מים בשביל להתקיים, הנחש לא רק שותה את המים, הנחש משתמש במים לצנן את גופו בעומסי חום קיצוניים ונעזר בהם לעיתים בשביל להתנשל במידה ויש מחסור בלחות.
חלק ממיני הנחשים מוצאים את מזונם סביב מקורות מים, נחש מים ניזון גם מדגים והפתן השחור צד גם דו-חיים.
במידה ויש בגינה ברזים מטפטפים בגינה טפלו בהם, תמנעו מהזנחת מים עומדים באגרטלים ואדניות ריקות, במידה ויש לכם בריכת שחייה פרטית הקפידו לכסות אותה בתום השימוש.
אז כמה עולה לוכד נחשים? בדרך כלל המחירים ינועו סביב 600-800 ש"ח לסריקה של לוכד נחשים, לוכד מורשה לרוב גם ייתן אחריות למקרה שבו הנחש לא נמצא בסריקה, מתן האחריות אומר שבמידה והנחש נצפה שוב (תוך תקופת זמן מסויימת) הלוכד יגיע פעם נוספת לסריקה ללא תשלום נוסף, בשבתות חגים ולכידות מורכבות המחירים יכולים להיות גבוהים יותר.
אם קיבלתם מחיר מופקע תמשיכו לבדוק עם לוכדים נוספים, לוכד נחשים שנותן מחיר זול מידי רצוי לשאול האם הוא נותן אחריות והאם הוא לוכד מורשה.
רצוי לשאול את הלוכד מה המחיר שהוא גובה כבר בטלפון כדי להימנע מאי נעימות, המחירים אמורים להיות כוללים מע"מ אך ישנם לוכדי נחשים שעובדים בלכידת נחשים כתחביב או כהשלמת הכנסה והם בעצם עוסקים פטורים.
במידה והנחש נמצא בתוך הבית או הגינה אתם תידרשו להזמין לוכד ולשלם על השירות מכיסכם.
נחש שנמצא בבניין מגורים (בלובי, במקלט, בחניון וכו'), יכול להוות סכנה ולכן נזדקק לשירות של לוכד נחשים, במקרה הזה רצוי לוודא עם וועד הבית שהוא ישלם את העלות של הלוכד.
במידה והנחש נצפה במבני ציבור או בשטחים ציבוריים בשטחה של הרשות המקומית, רצוי לבדוק עם המוקד העירוני האם העירייה מספקת לוכד מטעמה.
רוב העבודה היא לאתר את הנחש שיכול להיעלם ברגע, הלכידה עצמה משתנה בהתאם לנחש, נחש ארסי נלכד באמצעות מקל מיוחד של לוכד נחשים הנקרא "טונג", נחש ארסי קטן נלכד באמצעות פינצטה גדולה ונחש לא ארסי לרוב ילכד ביד.
ואיך אסור לתפוס את הנחש? במלכודת דבק, השימוש במלכודת דבק (ללכידת נחשים) אסור בהחלט, ראיתם מדביר או לוכד שמשתמש במלכודת דבק ללכידת נחשים? ככל הנראה מדובר באדם שעובד ללא היתר.
כמובן שבמידה ומישהו הוכש נזעיק אמבולנס, חשוב להתייחס לכל הכשה כמסוכנת ולהגיש עזרה ראשונה.
מנעו הכשה נוספת בהרחקה של אנשים ובע"ח מהנחש, אם אפשר צלמו את הנחש תוך שמירה על מרחק.
הרגיעו את הנפגע ותורידו תכשיטים לוחצים מהאזור שהוכש, בצעו קיבוע לגפה הפגועה, שטפו את האזור במים וסבון והמתינו לכוחות ההצלה אם הנפגע מאבד הכרה ונשימה יש לבצע החייאה כולל AED.
ההידרדרות של הנפגע יכולה להיות מהירה מאוד, במיוחד במידה והנפגע עם תגובה אנפילקטית להכשה (סדר גודל של דק בודדות בדרך כלל).
חשוב מאוד לציין שאסור בשום פנים ואופן לנסות להיתפנות לבד לבית החולים, אל תסכנו את עצמכם ואת משתמשי הדרך.
הנחש לא ינסה לתקוף במידה ולא נתקרב אליו או שננסה לגעת בו, שמרו על מרחק סביר של לא פחות משני מטר מהנחש ואל תאבדו קשר עין, במידה והנחש בתנועה לא לרוץ אחריו אלא לשמור על קשר עין עם האזור הכללי אליו הוא עבר, במקביל חייגו ללוכד נחשים ובמידת האפשר צלמו תמונה של הנחש.
בישראל חיים 41 מינים מקומיים של נחשים, מתוכם 9 מינים של נחשים ארסיים, הנחשים נפוצים בכל הארץ וניתן להיתקל בהם בכל מקום, נחש שוחה בכינרת או נחש ששוחה בירקון יכול להיות נחש מים אבל גם יכול להיות נחש צפע, השפע של המינים המקומיים יכול לעיתים לייצר בלבול בין נחש ארסי לנחש לא ארסי, למשל יש דימיון בין הצפע וזעמן המטבעות וגם הזעמן השחור יכול לבלבל עם הפתן.
לוכד נחשים מקצועי ידע באיזה מין מדובר לפי אזור תפוצה ומשתנים נוספים, בניגוד לבעלי חיים אחרים שנכחדו מהארץ, אוכלוסיית הנחשים די יציבה ולא נדיר לפגוש בנחש גם במרכזי הערים.
המינים הנפוצים ביותר בבתים ובחצרות הם זעמן זיתני, זעמן מטבעות, זעמן שחור וצפע מצוי, עדיין ישנם מינים שיהיו יותר רגישים לפיתוח עירוני ויש גם מין שנכחד, הצפע המזרחי שנעלם מנופי ארצנו.
נחשים הם ערך טבע מוגן והפגיעה בהם אסורה על פי חוק, התפקיד שלהם מאוד חשוב בשמירה על מאזן אקולוגי בריא, שמרו עליהם גם למען הדורות הבאים.
חשוב לחפש לוכד נחשים מורשה ומקצועי, תבררו עם הלוכד כמה זמן ייקח לו להגיע במידה והלוכד מציע לכם שירות בזמן הגעה לא סביר תמשיכו לחפש, זמן הגעה סביר יהיה 30-40 דקות לכל היותר.
מומלץ לחפש מראש מספר טלפון של לוכד נחשים מאזור מגוריכם אם אנחנו גרים בחיפה לא נחפש לוכד נחשים בירושלים, בזמן לחץ שיקול הדעת יכול להיפגע ולכן רצוי שיהיה לכם בזיכרון המכשיר מספר טלפון של לוכד נחשים מהאזור.
השאירו פרטים ותקבלו עד 5 הצעות תוך יום בלבד