הדברת מזיקים בחקלאות היא אחד התחומים בעלי החשיבות הרבה ביותר בתחום ההדברה, יש לכך מספר סיבות, המזיקים הנמצאים בחקלאות עלולים לגרום להעברת מחלות, מעבר להעברת מחלות על ידי מזיקים יש צורך בשימוש בחומרים שאינם רעילים לבני אדם (זה לא אומר שצריכים לדלג על שטיפה יסודות של הפירות והירקות שאתם קונים בסופר).
המציאות הפכה להיות כזאת שהדברה קבועה היא חלק בלתי נפרד מהחקלאות בישראל, ההדברה נועדה לא רק למנוע מחלות שיכולות לעבור דרך המזיקים, אלא בעיקר היא נועדה בכדי לצמצם את הנזקים שיכולים להיגרם לתוצרת החקלאית בעקבות המזיקים. (כאן המשמעות היא כלכלית ומזיקים יכולים לגרום לנזק כלכלי מאוד כבד לחקלאי שבכל מקרה פרנסתו היא מאוד מוגבלת).
מעבר לנזק הכלכלי, הסכנה של העברת מחלות על ידי מזיקים ישנן השפעות סביבתיות מאוד קשות שיכולות להיגרם בגלל סוגי מזיקים שונים.
השפעה סביבתית
ישנם גורמים ומזיקים שהם מתחרים באופן ישיר על הקרקע והמים ביחד עם הגידול החקלאי, העלויות הנלקחות בחשבון של הנזקים הנגרמים הם לא רק של התוצרת החקלאית, אלא גם היכולת לצמצם בצריכת המים ועל ידי כך לחסוך משאבים רבים לרבות עלויות השקייה, דשנים וחומרי הזנה המופרשים לקרקע שגם הם נצרכים על ידי מזיקים, אלו הם רק חלק קטן מאותן עלויות הנלקחות בחשבון.
הדברה היא לא רק על ידי ריסוס
אחד החומרים המוכרים לכולנו לריסוס מזיקים בעיקר בגינות הפרטיות הוא קונפידור שהוא תכשיר סיסטמי בעל טווח רחב מאוד להדברה בעיקר של עצי פרי ובראם עצי פירות הדר.
ראשית לפני ביצוע הדברה על ידי חומרים, יש לנקוט במספר פעולות מקדימות שאיתן ההדברה הכימית על ידי ריסוס לא יכולה להתמודד והיא סילוק של התכסית הצמחית הטבעית הנוצרת בקרקע, הכנת הקרקע עוד לפני לפני שתילת הזעים לרבות סילוק טרשים, כריתת עצים היכולים לצרוך את מי ההשקייה הנמצאים במקום, סילוק של צמחייה היכולה להתעלק על שורשי הצמחים האחרים הנמצאים באותו השטח.
ביצוע הרחקה של בעלי חיים אחרים היכולים להוות גם הם פגיעה בחקלאות, לרבות סילוק ציפורים ועופות שמגיעים לשטח בכדי לצרוך מפירות העצים, הרחקת עטלפי פירות שניזונים מפירות העצים ומביאים איתן לא רק מחלות אלא גם מהווים בעיה אסטתית בגלל יריקות העטלפים.
שני קצוות להדברה בחקלאות
הדברה בחקלאות היא בעלת שני קצוות, מקצה אחד אנו רואים את הצורך הבלתי נמנע לביצוע הדברה, גם בגלל העלויות הכלכליות, גם בכדי למנוע הגעה של מחלות וחיידיקים אל הצלחת של הרבה מאוד אזרחים הרוכשים את התוצרת החקלאית וכמובן את השמירה עלה אדמה במצב אופטימלי להמשך גידול תוצרת חקלאית איכותית ובריאה.
מהקצה השני, אנו עדים לשימוש בחומרי הדברה כימיים, שגם חומרים אלו לא תמיד הדבר הטוב ביותר שאנו רוצים לעשות בחקלאות, אלו יוצרים השפעה גנטית גם על הגידולים וגם עלולים ליצור השפעות גנטיות בעתיד על אלו הצורכים את התוצרת החקלאית.
יחד עם כל היתרונות והחסרונות של הדברת התוצרת החקלאית, ישנם היבטם נוספים שאלו מהווים חלק בלתי נפרד מיתרונות ההדברה בחקלאות ובינהם היכולת לגרום לתוצרת להחזיק למשך זמן רב יותר.
הדברת החקלאות עוברת שינוים רבים במהלך השנים מלווה בהמון נזקים שנגרמים אך יחד עם זאת היא עוברת שיונים טכנולוגים שכוללים הפחתת השימוש ברעלים ושימוש ברכיבים אחרים המספקים את אותו אפקט של הפחתת המזיקים הרבים בחקלאות תוך כדי הפחתת החומר הכימי הפעיל הפוגעני.
תחומי הדברה בחקלאות
- הדברה כימית : כשמה כן היא, שימוש בחומרים כימיים שאלו משמידים את המזיקים.
- הדברה מכאנית : שימוש במלכודות ללכידת המזיקים, הצת רשתות נגד ציפורים, יונים ועטלפים.
- הדברה משולבת : שימוש בשני טכניקות הכוללות הדברה כימית יחד עם הדברה מכאנית.